onderzoek
wp5be8f4d6.png
wpc0ea8f42.png
Onderzoek Legionella bestrijding
De ziekte, legionellosis, die ook wel de veteranenziekte of legionellagriep wordt genoemd, kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld in een douche of via een sproei-installatie. De griepvariant (ook wel Pontiac koorts) is meestal tijdelijk en van doorgaande aard, de veteranenziekte daarentegen is een chronische longaandoening met mogelijk dodelijke afloop. Voorwaarde voor infectie is dat de bacterie via de neus of de mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. De verspreiding gebeurt dan ook via zogenaamde aërosolen, dit zijn kleine waterdruppeltjes die de bacterie kunnen bevatten en ontstaan door turbulente waterbewegingen.

Legionellose is waargenomen in tal van landen van Europa, en ook in de Verenigde Staten, in Canada en in Australie. Gelukkig leidt niet elke besmetting tot een dodelijke ziekte, maar het is belangrijk de risicoverhogende factoren te kennen:
 - roken
 - alcoholgebruik
 - hogere leeftijd
 - man zijn ( 2,5 x grotere kans dan vrouwen)

Legionella bacterie heeft een optimale groei bij temperaturen tussen de 30 and 37 °C, de groei staat stil tussen 40 and 45 °C en boven 60 tot 70 °C gaan ze dood.
Elk levend wezen heeft energie nodig om te leven, dit vinden ze in de zogenaamde biofilm (slijmlaagje) aan de binnenkant van metalen en ook kunststof buizen. De legionella bacterie vindt daarin koolstofverbindingen met nitraten, fosfaten en sulfaten. Ook kunnen ze leven IN micro-organismen: amoeben of protozoa en zich daarin vermenigvuldigen.
wpb0c8a2ed.jpg
wp535e02a6_0f.jpg
De bestrijding kan op verschillende manieren plaatsvinden:

1. de installatie en leidingen doorstromen met heet water.
2. UV filters toepassen
3. Chemische behandeling zoals waterstofperoxide, chloor- ,zilver- en koper ionen (de hierbij gebruikte middelen dienen goedgekeurd te zijn)

Zie ook Praktijk
wp63e3bd6e_0f.jpg
Korthof  Elektronica, Fazantenkamp 408, 3607 XD  Maarssen. tel. 0346 555110 fax 0346 555409